Kontakt in pomoč

Pomoč

Pokličite
041 562 716

Računalniške e-novice

Naročite se na naše računalniške e-novice

Povezava na daljavo

teamviewer

Preventivno vzdrževanje in čiščenje računalnikov

V vsakem računalniku je kar nekaj komponent, ki se pri svojem delovanju segrevajo.

  • napajalnik
  • procesor
  • grafična kartica
  • čipi na matični plošči
  • trdi disk

Zaradi tega je potrebno te komponente hladiti. Nekatere imajo t.i. pasivno hlajenje s hladilnimi rebri (čipi na matični plošči, trdi disk, nekatere vrste grafičnih kartic), ostale pa se bolj segrevajo in zahtevajo hlajenje z ventilatorjem.

Na ta način se hladi napajalnik računalnika, procesor in boljše grafične kartice. Zaradi boljšega pretoka zraka je včasih na ohišje nameščen še dodatni ventilator, ki hladi notranjost računalnika.

Nekatere vrste procesorjev delujejo tudi na temperaturah do 90 stopinj Celzija in brez hlajenja sploh ne morejo delovati.

 

ciscenje-racunalnika-mala

 

Kaj se dogaja v zaprašenem računalniku?

V računalniku se neprestano nalaga prah, kar otežuje normalno hlajenje. Hladilna rebra se napolnijo s prahom in ovirajo prosti pretok zraka. Zaradi tega se računalnik še bolj segreva in oddaja še več toplote.

Poskusite nastaviti roko na zadnjem delu računalnika in začutili boste topel curek zraka.  Računalnik deluje kot mala pečica. Pozimi to ni moteče, poleti pa je vsaka dodatna stopinja v prostoru odveč in vpliva na počutje.

Poleg tega se zaradi povečane temperature in obremenitve računalnika poveča nevarnost okvar in zmanjša življenjska doba računalnika.

Postopek čiščenja računalnika

Čiščenje opravimo za namizne računalnike kar pri vas. Vsak računalnik odklopimo, ga na prostem odpremo in skrbno ter strokovno očistimo. Pri čiščenju je namreč potrebno paziti, da se ne zrahlja kak kabel in se lahko zgodi, da računalnik ne bo več dobro deloval. Zato se tega raje ne lotevajte sami. Obenem tudi preverimo, če je v računalniku vse v redu. Čiščenje enega računalnika traja max. pol ure.

Prenosne računalnike je težje razstaviti in traja več časa, zato čiščenje opravimo pri nas na servisu.

Čoščenje računalnika

Kako deluje računalnik po čiščenju?

Po čiščenju deluje računalnik nekoliko tišje, segrevanje je manjše, komponente so manj obremenjene, v okolico piha hladnejši zrak.

V nekaterih primerih pade temperatura procesorja tudi do 15 stopinj Celzija.

Kako pogosto se naj izvaja čiščenje računalnika?

To je odvisno od obremenitve računalnika. Pri poslovnih računalnikih, ki so običajno vključeni vsaj 8 ur dnevno, priporočamo preventivno čiščenje enkrat letno. Če želite, da bo vaš računalnik dobro in zanesljivo deloval, je potrebno zanj tudi ustrezno skrbeti. Ne čakajte, da bo računalnik odpovedal, raje zanj poskrbite preventivno.

Poletna akcija čiščenja

Čiščenje namiznega računalnika stane 20€ + DDV, za vsak nadaljnji računalnik pa 15€.

Čiščenje prenosnega računalnika stane 30€+DDV.

Poleg tega vam lahko opravimo preventivni pregled računalnika, ga pohitrimo in sprostimo nekaj prostora na disku.

Čiščenje lahko naročite na tel. 041 562 716.

 

 

 

 

 

 

Panda Security

Učinkovita protivirusna zaščita

panda-2013m2

Več o tem...

Miselne igre

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije.

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih